Les Misérable - A nyomorultak

mv5bmtq4ndi3ndg4m15bml5banbnxkftztcwmjy5oti1oa_v1_sx640_sy720_.jpg

Alapadatok:

Műfaj: Musical, Dráma

Gyártó ország: Anglia

Rendező: Tom Hooper

Gyártás éve: 2012

Főszereplők: Amanda Seyfried, Russel Crowe, Anne Hathaway, Hugh Jackman, Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne

Fontosabb díjak: Oscar díj - Legjobb női mellékszereplő, Oscar díj - Legjobb hang, Oscar díj - Legjobb smink

Történet: Victor Hugo világhírű regényéből már számtalan tv filmes és mozis feldolgozás látott napvilágot. Azonban az Universal stúdió eltervezte hogy megfilmesíti a több mint 25 éves musicelt és ezáltal Victor Hugo könyvének nagyszabású musical változatát viszi a vászonra. Nyomorultak musicelt még sosem készítettek mozik számára. Ez nagyon merész és kockázatos terv volt a stúdió számára. Azonban a filmet 2012. Karácsonyán bemutatták és pár nap múlva már vezette a jegybevételi listákat. Óriási közönségsiker és kasszasiker lett a nyomorultak film. Tom Hooper pedig ünnepelt rendezővé vált ezáltal. A történet röviden a 19. századi Franciaországba kalauzol minket ahol a frissen szabadult rab Jean Valjean (Hugh Jackman) a jó életet és megváltást keresi.

miserables-articlelarge-v3.jpg

Véleményem (szubjektív): Amikor megláttam a film előzetesét már akkor megragadott ez az alkotás. Valahogy éreztem hogy igen, ez nagyon fog nekem tetszeni. Volt szerencsém moziban átélni ezt a lélekemelő filmes élményt még rögtön karácsony után pár nappal. Azóta is az egyik legkedvesebb filmes élményeim közé tartozik "A nyomorultak"

A film egyik legnagyobb erénye hogy pontosan kiszámítható az egész. Szinte a musicelt vitték vászonra egy az egyben. És ez annyira jól sikerült hála a kiváló és érzékeny színészeknek hogy azóta is ez a film lett a musicalfilmek egyik legszebbike. A színészek ahogy felénekelték a szebbnél szebb dalokat az nagyon szép volt. Anne Hathaway nyúlfarknyit szerepelt a filmben de ahogyan elénekelte az I dream a dream-et már azért megkapta a 2013. -as Oscar szobrocskát. Mondjuk ezt nem értettem hogy miért főszereplőként és nem mellékszerpelőként. De ezt hagyjuk is itt szerintem.

További nagy érdeme Tom Hooper mestermunkájának az a látvány. Már az első snitteknél ahogyan mutatják a rabokat ahogy húzzák a hajót már az szép képekkel van lefestve. Aztán a film végig bátran dolgozik a világos színekkel és a kissé paszteles képekkel. A fotózás és operatőri munka nagyon jóra sikerült.

A színészek megválasztása is példaértékű. Olyan sztárparádét vonultat fel a film (Russel Crowe, Cohen testvérek, Amanda Seyfried) hogy már a nagy nevek hallatán is sokak elmentek megnézni moziba ezt az alkotást. A színészek egyedüli gyengesége hogy nem énekelték olyan szépen és kristály tisztán a dalokat mint a musical énekesek. Ez azért elég feltűnő volt. Főleg Javert felügyelő (Russel Crowe) dallamai bántották a fülemet. Anne Hathaway által alakított Fantoine szépen megoldotta az I dream a dream című slágert.

A történet követi a musical nyomvonalát így arról most érdemlegeset nem tudok írni. Egy az egyben Victor Hugo Nyomorultak regényének feldolgozása az a remake-je ez az alkotás.

Összességében nekem ez a film életem egyik legmeghatározóbb mozis élménye lett. A történet, a színészek játéka érzelmei és gesztusai, a dalok és a gyönyörű operatőri munka tették számomra felejthetetlenné a Nyomorultakat Tom Hooper tolmácsolásában. A pontom amit adok rá az öt pont a maximális ötből. Tehát 5/5 pont.