12 év rabszolgaság

banner-12-years-a-slave-27027184_max.jpg

Alapadatok:

Műfaj: életrajzi film

Gyártó ország: USA

Rendező: Steve McQueen

Producer: Brad Pitt

Főszereplők: Brad Pitt, Michael Fassbander, Benedicht Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Főbb díjak: Oscar díj- legjobb film, Oscar díj- legjobb női mellékszereplő, Oscar díj- Legjobb adaptált forgatókönyv

Története: 2014-es év legjobb filmjének választották ezt az alkotást. Brad Pitt ezáltal először lett Oscar díjas a produceri teendői miatt. A történet pofonegyszerű. Egy szabadnak született hegedűművészt Northup-ot elfogják rabszolga kereskedők és eladják jó pénzért déli ültetvényeseknek. Northup 12 éven át tartó kalandjait követhetjük nyomon a bő két és fél órás életrajzi filmben. Azoknak ajánlom elsősorban akik minden Oscar díjas filmet meg akarnak nézni. Mert ez a film lehet hogy sokat mond egy amerikai és afroamerikai néző számára de annál kevesebbet egy magyar nézőnek. Amerikai nézők szája íze szerint fűszerezték ezt az alkotást. Steve McQueen filmje szerintem azért kaphatta meg a három Oscar szobrocskát mert az USA-ban nagy hangsúlyt fektetnek a rasszizmus eltörlésére.

12-years-a-slave-lynching-scene.jpg

Véleményem (szubjektív): Sikerült egy ültő helyemben megnéznem ezt a filmet. Ez azt jelzi hogy lekötötte a figyelmem végig ez az alkotás. Szépen volt megvágva a film, pergő cselekménye egy percre sem ült le. A forgatási helyszíneket igen nagy gonddal és szépérzékkel válogatta össze a rendező. Az operatőr pedig nagyon szép képeket csinált a filmhez. Hiányolom az operatőri munkáért járó Oscar szobrocskát.

A karakterek közepesen lettek kidolgozva. Lupita Nyongo alakítása máig kérdőjel számomra. Ezért hogy kaphatott Oscar díjat? Egy amatőr színész jobban alakít a filmvásznon mint Lupita. Viszont a főszereplő Ejifor, (akiről még sosem hallottam a film megnézéséig) igen kivételes színészi játéka lenyűgözött. Különösen az a jelenet nyerte el a tetszésemet amikor elfogása után megkorbácsolták és igen nagy beleéléssel játszotta el a szenvedő négert.

A történeten nagyon sokat nem kellett dolgozniuk a készítőknek. Mivel ez egy önéletrajzi film volt, egy könyvet kellett forgatókönyvé gyúrni. Ez azt gondolom nem egy nagy feladat. A film végig lekötött és gyorsan letelt a hosszú játékidő. Ez azt gondolom jól jelzi mennyire pörgős és eseménydús alkotás lett a tizenkét év rabszolgaság.

A film mondanivalója és a színészek nagyszerű játéka joggal tette ezt a filmet Oscar díjas alkotássá. Akikben nagy a szociális érzékenység, fogékonyak más bőrszínű emberek sorsa iránt azoknak melegen ajánlom ennek az alkotásnak a megtekintését. A filmre négy pontot adok az ötből. Az értékelésem 4/5.

images.jpg