Star Wars V. - A birodalom visszavág

star-wars-empire-strikes-back.jpg

Alapadatok:

Műfaj:scifi, fantasy

Rendező: Irvin Kershner

Megjelenés: 1980

Főszereplők: Harrison Ford, Mark Hamill, Ian McDiarmid, David Prowse, Jeremy Bulloch

Díjak: Oscar díj - Legjobb hang

Történet: A Birodalom visszavág ott folytatódik ahol az első SW film abbamaradt. Luke és társai egy elhagyatott jeges bolygón vannak aminek Hoth a neve. Ott rájuk találnak a birodalmiak köztük Dart Vader is. Gigászi összecsapás kezdődik a jégbolygón ami a szövetségesek vereségével ér véget. Han és Leia menekülnek a Millenium Falcon -nal és Luke pedig elmegy a Dagoba rendszerbe Yoda mesterhez kitanulni a jediséget. Közben a birodalmi erők elkapják Han-ékat egy áruló szövetséges segítségével. Han Solo-t (Harrison Ford alakítja) befagyasztják jégbe, Leia hercegnőt pedig rábízzák Boba Fett-re a mester fejvadászra. Luke eközben azon van hogy kiszabadítsa társait. Azonban Vader nagyúr megérzi az ifjú jedi jelenlétét és rátalál. A küzdelem során a sötét sith levágja a főszereplő karját és elmondja neki talán az egyik leggyakrabban idézet mondatot filmekből: "Luke, Én az apád vagyok"

pidt1oajmz59ojrfh6fw9xxxmc7.jpg

Vélemény (szubjektív): Nos talán ez az SW film a legjobb mind a hat epizód közül. Ebben tényleg van kaland (már a jeti és Luke harca is lehengerlő az elején), akció, őrületes fordulatok a film végén és végre egy film amiben nem a jó győz a rossz felett hanem fordítva.

A képi világ a film első felében tetszett. A gond ott kezdett lenni amikor Luke elérkezett a Dagoba rendszerhez Yoda-hoz. Lényegében ez a terület egy mocsár és nagyon nagy köd van ott. Szóval az operatőr rosszul bánt a színekkel, a fényképezés pedig túl sötét tónusúra sikerült. A másik gondom akkor volt a fényképezésnél amikor Solo-ék arra a bolygóra mentek ahol végül majd elárulták őket. Az a bolygó természetellenesen vörös, piros, narancssárga színeivel megriasztott.

A karakterek mint a régi trilógia minden darabjában jól alakították a szerepüket. Talán a Luke-ot alakító Mark Hamill volt valamivel gyengébben alakító mint amit megszokhattunk tőle. Harrison Ford pedig mindent beleadott ebbe a szerepbe hogy beindíthassa nagyszerű Hollywoodi pályafutását.

A történet számomra a film legerőteljesebb pontja. Ha csak egy valamit kellene kiemelnem az ötödik SW filmből akkor biztosan azt mondanám hogy : "Luke, Én vagyok az apád" Ez az azóta már legendássá váló mondat hozta meg az igazi nagy sikert a Lucasfilm számára és tette lehetővé hogy a Birodalom visszavág sok millió dollárt hozó kasszasiker lehessen. Számomra is megdöbbentő erővel hatott ez a  pálfordulás a filmben. A film végét is jól varrták el amikor is Luke Skywalker nem hozza szóba ezt a mondatot Leia-nak és társainak. Így a néző nem lehet biztos benne hogy Luke elhiszi e hogy Vader az apja vagy sem. Mindezek miatt a film számomra négy pontot ér az ötből. Tehát 4/5.