Demóna

30_original.jpg

Alapadatok:

Gyártó ország: USA

Megjelenés éve: 2014

Rendezte: Robert Stromberg

Műfaj: Fantasy

Főszereplők: Angelina Jolie, Elle Fanning, Hannah New, Sam Riley

Történet: A Walt Disney stúdió évek óta tervezte hogy megfilmesíti a méltán népszerű Csipkerózsika mesét élő szereplőkkel. A film érdekessége hogy most a gonosz Demóna szemszögéből fogják bemutatni a történetet. Itt a szerepek is felcserélődnek. Demóna jó karakter lesz, a király azaz Auróra apja pedig gonosz. A film úgy kezdődik hogy a jó tündér Demónát elárulja a szeretője aki később a király lesz. Levágja a szárnyait és így Demóna nem tud szárnyalni. Ezért bosszúból a címszereplő elátkozza a királyt és újszülött gyermekét hogy fiatalon szúrja meg a rokka tűje és aludjon el örökre.

fefe.jpg

Vélemény (szubjektív): Nem sok mesét dolgoztak fel eddig élő szereplőkkel. A Maleficent című film ékes bizonyítéka annak hogy érdemes pénzt fektetni az ilyen projektekbe mert nagyon sokat keres rajta a stúdió. Ez a film tipikusan az a fantasy amit mindenki szeret. A kisgyerekektől kezdve a vénemberekig mindenki tódul a moziba az ilyen filmek miatt szerintem.

A film története egész pofásra sikerült. Tetszett hogy a rendező (Robert Stromberg) nem akart még egy új bőrt lehúzni a csipkerózsikáról és ehelyett a gonosz boszorkányt tette meg főszereplővé. Ez nagyon egyedivé tette a filmet és kiszámíthatatlanná. Végig azért izgultam hogy a boszorkány ne haljon meg és a gonosz király nyerje el büntetését.

Nagyon szépen ki lett dolgozva a látványvilág. Bár sok animációt használtak és blue box technikát a film készítése során de mégsem lett a kép túl steril és művi. Gondolom külső helyszíneken is forgattak. A fényképezés tetszett. Nem tetszett viszont hogy rengeteg sötét helyszínen játszódott a film (például várkastély, sötét erdő)

A színészek játéka hagyott kívánni valót maga után. Egyedül Angelina Jolie alakította nagyszerűen a címszereplőt. A többi színész Sam Riley kivételével szürkén alakították szerepüket. Azon csodálkozom még hogy Jolie ezért a filmért miért nem kapott Oscart??

Összességében ha a legtöbb színész játékát és a sötét hangulatú látványt leszámítom kapok egy nagyon pörgős, akciódús fantasy történetet ami végig kiszámíthatatlan és sodró lendülettel halad előre. Ahogy beültem a moziba egy percig sem unatkoztam és hihetetlenül gyorsan lepergett az alig több mint másfél órás játékidő. Így három pontot ér nálam az ötből ez a fantasy. Tehát 3/5

dws.jpg